گزارش امروز: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه کشور را باید با قانون اداره کرد و هیچ رفتار غیر قانونی با هیچ استدلالی پذیرفته نیست، لغو حتی یک مجوز کنسرت موسیقی را اقدامی اشتباه دانست و درباره نمایش فیلم سینمایی «رستاخیر» نیز گفت که فعلا این فیلم فقط در خارج کشور، اکران می شود.
به گزارش خبرنگار ما؛ سیدعباس صالحی روز دوشنبه در نخستین نشست خبری خود افزود: بارها گفته ام قانون بهتر از بی قانونی است لذا این نگاه من به عنوان خادم اهالی فرهنگ و هنر و رسانه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص تصمیم خود برای ایجاد سخنگو در وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: همانطور که گفتم در مرحله برنامه ریزی، شناخت و جمع آوری نظرات و پیشنهادات هستم و بعد از جمع بندی نهایی در خصوص تغییرات تصمیم گیری خواهم کرد.
صالحی گفت: فعلا ارتباط ما با رسانه به همین شیوه رو در رو ادامه خواهد یافت و درخصوص نحوه و چگونگی تغییرات، تصمیم گیری و اطلاع رسانی خواهد شد.
لغو حتی یک مجوز موسیقی و کنسرت غلط است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به برنامه هایش در خصوص لغو کنسرتها و اجراهای موسیقی در کشور گفت: در حال گفت وگو و رایزنی با بسیاری از افراد در جاهای مختلف هستیم و امیدواریم این گفت وگوها که علائم روشنی نیز تاکنون نشان داده، به مرحله اجماع ملی برسیم تا قانون، مبنای عمل برای همه باشد.
وی در زمینه انعکاس اخبار مربوط به لغو کنسرت ها در دوره گذشته، گفت: معتقدم هر مساله ای را باید به اندازه حساسیت و نوع واقعه پیگیری و منعکس کرد
لذا رسانه ها باید به عنوان کنشگران اجتماعی، وزن آن خبر را تعیین کرده و به میزان آن مانور دهند.
وزیر ارشاد با تایید ارائه مجوزهای اجرای موسیقی بیان داشت: البته موارد لغو کنسرتهای موسیقی، اندک بوده است اما پیگیر موضوع از طریق مبادی، موسسات و افراد مرتبط هستیم.
صالحی تاکید کرد: وقتی اتفاقی رخ می دهد در واقع مخاطب فراوان داشتن آن، کشور را دچار اختلال می کند از این رو در مجلس شورای اسلامی هم موکدا اعلام کردم ما مسئولان باید مسائل خودمان را حل کرده و مردم را به عنوان تهیه کننده و مصرف کننده درگیر قضایا نکنیم و موارد محدود تخلف را به صفر برسانیم.
«رستاخیز» در خارج کشور نمایش داده می شود در داخل نه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفت وگوهای صورت گرفته میان مسئولان سازمان سینمایی با عوامل فیلم «رستاخیز» اشاره کرد و گفت: خسارت تعیین شده به تهیه کننده پرداخت شده و فیلم سینمایی «رستاخیز» در خارج کشور اکران می شود ولی در داخل کشور، فعلا اجازه نمایش ندارد.
وی خاطرنشان کرد: قرارداد و تعهدنامه ای بین سازمان سینمایی و عوامل فیلم «رستاخیز»، امضا شده که هر دو طرف موظف به اجرای مفاد آن هستند و باید بر مبنای توافق صورت گرفته، حرکت کنند.
درصورت فراهم نشدن زیرساخت های شهر آفتاب تا پایان مهر، محل نمایشگاه کتاب تغییر می کند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر مناسب نبودن زیرساختهای نمایشگاه شهر آفتاب برای برگزاری نمایشگاه کتاب، گفت: نمایشگاه کتاب، دو سال در محل شهر آفتاب برگزار شد، که کمبودهای سال اول آن قابل اغماض بود اما دومین سال، شرایط زیرساختی شهر آفتاب واقعا مناسب نبود که این موضوع را در ایام برگزاری و بعد از آن به مسئولان و دست اندرکاران شهر آفتاب اعلام کردیم.
صالحی تاکید کرد: اگر تا پایان مهرماه امسال با توجه به وعده و قول هایی که داده شده، اتفاقی در زیرساخت های این نمایشگاه رخ ندهد قطعا وزارت ارشاد در خصوص جابجایی محل نمایشگاه کتاب سال آینده تصمیم جدی خواهد گرفت.
در خصوص بودجه تئاتر تصمیمات جدی خواهیم گرفت
وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طی دوره گذشته، مدام آمار ارائه می شد که به عنوان مثال اجرای ۱۱۰ تئاتر در یک شب را داشتیم، اما با این وجود هیچ تاثیری در نمایشنامه خوانی و ارتقای این حوزه دیده نشد، گفت: فعالیت های فرهنگی و هنری یک شاخص کالبدی و شاخص کلیدی (سخت افزاری) یعنی تعداد تولید اجرا دارند و این موضوع در شاخص های جهانی نیز وجود دارد.
به گفته وی شاخص های آماری، غلط نیست اما شاخص های دیگری نیز وجود دارد که باید در موضاجرای تئاتر همراه با رونق تولید نمایش نامه اندیشید.
صالحی افزود: باید دید چقدر توانسته ایم به مطالعه نمایشنامه ها، تنوع ایجاد سرگرمی در بخش های اجتماعی که جنبه اثرسنجی و کنشی در این حوزه دارد وارد شویم.
وزیر ارشاد تاکید کرد: به دنبال این هستیم که چگونگی اتصال بخش های فرهنگی و هنری را ایجاد کنیم و معتقدیم ادبیات باید کنار تئاتر قرار گیرد تا با رویکرد و برنامه هایی که ایجاد می شود به طرف شاخصه های نرم افزاری بیشتر حرکت کنیم.
وی تصریح کرد: صرفا نباید به مسائل، نگاه انتقادی داشت بلکه نگاه های ما معطوف به ترکیبی بودن دو شاخص قبلی (کالبدی و سخت افزاری) باشد از همین رو، تغییراتی در سالن های سینمایی بعد از تعیین برنامه ها انجام می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سوال که طی چهار سال گذشته، اهل فرهنگ هنر انتظار داشته اند تغییرات اساسی در حوزه سازمان سینمایی صورت بگیرد ولی این اتفاق نیافتاد، گفت: اجازه بدهید در خصوص تغییرات در مرحله دوم یعنی بعد از ارائه برنامه ها و رویکردها، بررسی توانمندی و ظرفیت های موجود، تصمیم گیری کنیم لذا بر اساس برنامه های تعیین شده، همکاران مدیریتی تعیین خواهند شد.
وی تصریح کرد: هنوز به طرف انجام تغییرات نرفته ایم و نگاهمان در حوزه برنامه ها، نظرات، پیشنهادات و مصادیق است.
صالحی گفت: برنامه هایی را به مجلس شورای اسلامی ارائه کردم و با آنها برای خودم و وزارتخانه تعهداتی نسبت به مجلس، مردم، نظام و به ویژه اهالی فرهنگ و هنر ایجاد کرده ام که برای پیشبرد این برنامه ها و برنامه های جدیدی که تعیین کرده ایم به طور یقین از افراد قوی، جدی و با انگیزه استفاده خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: معتقدم از منابع انسانی به درستی استفاده نمی شود چرا که ظرفیت نهفته ای در افراد داریم که نادیده گرفته می شود.
صالحی به حضور خود طی چهار سال گذشته در معاونت فرهنگی وزارت ارشاد اشاره کرد و گفت: به دنبال احساسی وارد کردن نیرو با نگاه اتوبوسی نبوده ام لذا از نیروهای موجود و انرژی های جدید و یا بعضا ترکیبی از هر دو استفاده خواهیم کرد.
وی افزود: گاهی مشاهده می شود که از همه ظرفیت های مدیران استفاده نمی شود و این امر به معنای آن نیست که باید همه را تغییر داد و یا برعکس آن عمل کرد.
وزیر ارشاد تاکید کرد: دولت دوازدهم، ادامه دولت یازدهم است و دولت جدیدی نیست بنابراین باید با یک ترکیب سازی و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های جدید برنامه ها و کارهای وزارتخانه و زیر مجموعه های آن را به پیش برد.
بودجه تئاتر را پیگیری خواهم کرد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره بودجه تئاتر نیز گفت: امروز جلسه شورای معاونان درباره بودجه سال ۹۶ تئاتر برگزار میشود، این مساله را پیگیری خواهم کرد که این حوزه پیش از این چه قدر بودجه داشته و چه میزان از آن تاکنون مصرف شده است.
فرهنگ هوای تنفس فرد و جامعه است
صالحی ادامه داد: فرهنگ هوای تنفس فرد و جامعه است، به جامعه باید هوای سالم برسد، آنچه می تواند فرهنگ را آلوده یا حوزه فرهنگ آفرینی را دچار اختلال کند، دو خطر تلقی می شود.
وی افزود: هر مقدار انسان با حجم زیاد از پیشنهادات، انتقادات و نگاههای به آینده مواجه شود، سختی کار را بیشتر احساس میکند، بین آنچه هستیم و آنچه باید باشیم فاصله زیادی وجود دارد، مقدورات مالی و مدیریتی در کشور به طور معجزه آسا رشد نمی کند تا فاصله بین کف تا سقف را سریع پر کند.
صالحی با تاکید بر مشورت در حوزه های مختلف اظهار کرد: مشورت ها باعث می شود، متوجه شویم کجا ایستاده ایم تا تصویر درست تری از خود پیدا کنیم به عبارتی آنچه از مشورت ها به دست می آید، تصویر درست از وضعیت مطلوب و پاره ای از راهکارها است.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وعدهها باید واقعبینانه و متناسب با آنچه می تواند اتفاق افتد باشد.
مجوز به نواندیشان دینی
صالحی در پاسخ به سوالی در خصوص ندادن مجوز به نو اندیشان دینی از جمله آیت الله صالحی نجف آبادی و صادقی تهرانی گفت: آثار این دو دارای مجوز است و به کرات منتشر شده است هرچند حوزه ترجمه قران به دلیل حساسیت کار به مجموعه ای دیگر سپرده شد و نظر ان مجموعه این بود که این آثار با مبانی همخوانی ندارد.
تعهدات شورای قرانی باید به درستی عمل شود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره تقویت شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز گفت: این شورا تعهداتی دارد که لازم است به درستی به آن عمل شود، تردیدی نیست این شورا برای ادامه کار نیاز به تقویت و بررسی بیشتر دارد.
در مورد عدم اکران فیلم های مجوزدار
صالحی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلایل ندادن مجوز اکران فیلم به خاطر محتوای نامناسب پس از اخذ مجوز توضیح داد: باید به سرمایه گذاری مالی، انسانی و منزلتی کارگردان و تهیه کننده احترام گذاشت، نباید چنین باشد که فیلمی تولید شود اما امکان عرضه پیدا نکند هر چند تعداد فیلم های این چنینی بسیار اندک و به اندازه انگشتان دست است.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، این مسئله مهم است که مسیری که شورای پروانه ساخت با شورای پروانه نمایش طی می کنند، دارای اتصالات بهتری باشند تا میان آنها گسل و شکاف ایجاد نشود و برخی از فیلم ها از این مسیر عبور کرده و برخی دیگر گرفتار شوند. هرچند گفت وگوهایی شده تا بتوانیم ساختار مستقل تر و قابل اعتماد تر ایجاد کنیم.
مکان های مانند تئاترشهر باید آبرومندانه به حیات خود ادامه دهند
صالحی در خصوص بازسازی تئاتر شهر و از بین رفتن قسمتی از آن در هر بار از مرمت و تعمیر توضیح داد: این دغدغه ای درست درباره میراث فرهنگی و نوستالوژی اجتماعی است، بنابراین این مکان ها باید آبرومندانه مسیر حیات خود را ادامه دهند و گرفتاری آفت فرو ریزی و ویرانی تدریجی نشوند بنابراین تلاش میکنم زیرا من هم با چنین جاهایی زندگی کرده و خاطراتی از آنجا دارم.
اقتصاد مطبوعات دچار اختلال است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی دیگر از سخنانش با بیان اینکه اقتصاد مطبوعات گرفتار اختلال است گفت: این اختلال ناشی از عوامل بیرونی و درونی است، از یک سو، فضای مجازی که یک فضای پر آشوب است، رقیب رسانه های رسمی و حرفه ای شده، از سوی دیگر رسانههای بیرونی رقابت دیگری با رسانههای رسمی داخلی دارد و از طرفی شاهدیم رسانه های غیر حرفه ای روبه تزاید هستند و کار را برای رسانههای حرفه ای سخت می کنند.
به گفته صالحی، ترکیب این عوامل اقتصاد مطبوعات را دچار اختلال جدی کرده است نباید صرفاً به حمایت مالی دولت در ااین زمینه فکر کنیم زیرا این رویکردی است که ما را به جایی نمیرساند هرچند نیازمند این حمایت هستیم.
وی با بیان اینکه در روند اقتصاد مطبوعات نیازمند اصلاح درونی تر و ساختاری تر هستیم، گفت: باید به موج جدید اقتصاد مطبوعاتی فکر کنیم که در این مسیر تجمیع سازی مطبوعاتی ایده خوبی است که میتواند به این فضا کمک کند.
به گفته صالحی، رسانههای جمعی در حوزه مطبوعات شرایط سختی دارند و با یک برنامه جدید باید به طرف احیا و یا تغییر شرایط حرکت کرد.
برای الحاق به «کنوانسیون برن» با گفت وگو با نقطه روشنی میرسیم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره مالکیت مادی و معنوی افزود: این بحث دو لایه دارد، مالکیت معنوی که با بحث داخلی مرتبط است و البته در این حوزه قوانین روشن نداریم، بخش زیادی از مشکلات ما به این مسئله بر میگردد زیرا قوانین خوب و دقیقی در رابطه با صیانت داخلی نداریم.
به گفته صالحی، مالکیت معنوی به مجلس رفتهو پیگیری ها انجام خواهد شد اما در مورد موضوع الحاق به کنواسیون برن محل بحث و گفت وگو هست زیرا این مساله موافقان و مخالفان بسیار دارد که این نگاه با گفت وگو سازی دنبال میشود تا به نقطه روشن رسید.
در نمایشگاه فرانکفورت بسیار خوب عمل کرده ایم
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره نمایشگاه فرانکفورت هم گفت: این نمایشگاه با همان تمهیدات که واگذاری به تشکلها است انجام شده و با قوت ادامه دارد. حضور در نمایشگاه پکن و گفتوگوها و قراردادها بسیار خوب بود، در فرانکفورت طی چند سال گذشته بسیار خوب عمل کردیم و امسال حضور بهتری خواهیم داشت.
پدرخواندگی مشکل اصلی وزارت ارشاد است
وی درباره گفت وگو با اهالی نخبه و رفع مشکلات اضافه کرد: پدرخواندگی در ارشاد مشکل اصلی است زیرا ارشاد واسطه گفتوگو می شود، باید گفتوگو نخبگان بدون واسطه با کنشگران صورت گیرد و اهالی تئاتر و موسیقی با کنشگران ارتباط داشته باشند. تلاش میکنیم گفت وگو ها را بیشتر کنیم تا دغدغهها و سوء تفاهمات رفع شود.
وزیر تصمیم گیرنده درباره محصولات فرهنگی ارشاد نیست
صالحی با بیان اینکه وزیر تصمیم گیرنده درباره محصولات فرهنگی ارشاد نیست، گفت: نگاه من اعتدالی است از این رو سعی می کنم بدون رانت های حزبی و جناحی استفاده شود.
شان هنرمندان باید حفظ شود
صالحی درباره آثار فرهنگستان هنر و مساله پیش آمده میان هنرمندان و فرهنگستان توضیح داد: وزارت ارشاد در ارتباط با هنرمندان توجه لازم را دارد که شان آنها حفظ شود، افرادی که وارد حریم هنرمندان میشوند نیز باید شان هنرمندان را حفظ کنند.
وی درباره ماندگاری سلگی در معاونت امور فرهنگی توضیح داد: در این حوزه یعنی معاونت فرهنگی و سایر معاونتها هنوز نگاه متناسب با برنامه ماه اول است، یعنی نگاه ما در حد برنامه است و بحث مصداق را در ماه دوم پیگیری خواهیم کرد.
افراد جدیدی وارد صحنه مدیریتی زیر مجموعه وزارت ارشاد می شوند
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه تغییرات اساسی مد نظر او هست یا خیر، گفت: معتقدم تغییر و ثبات ارزش نیستند بلکه آنچه ارزش محسوب می شود برنامه و کارکرد افراد خواهد بود.
صالحی افزود: تا این لحظه در مسیر تکمیل گزارشم کار کرده و تلاشم این است با همه صادق باشم؛ هرچند می دانم صداقت در این روزگار کاری بسیارسخت است.
وی در مواجه با اصرار خبرنگاران در خصوص تغییرات در سیستم مدیریتی وزارت ارشاد و زیر مجموعه های تابع گفت: در مرحله اول موضوع ارائه و جمع بندی برنامه ها و بررسی نظرات و پیشنهادات را دنبال می کنم قطعا در مرحله بعدی درخصوص تغییرات تصمیم گیری خواهد شد.
به گفته صالحی آنچه حائز اهمیت است اینکه از توانمندیها و ظرفیت های نهفته دیگر افراد در مجموعه نیز در پست های مدیریتی استفاده شود که بطور یقین افراد جدید وارد صحنه مدیریتی این وزارتخانه و زیر مجموعه آن خواهند شد.
استقبال وزیر از انتقاد رسانه ها
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه تلاش دارم حرف نادرست و بدون اطلاعات کافی نزنم تا صداقت را فدای سیاست نکنم صریح کرد: من همه شما اصحاب رسانه را دوستان خوب خودم محسوب می کنم و نگاه اکتشافی و تاثیر شما مکمل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد لذا از هیچ انتقادی ولو تند وگزنده در رسانهها ناراحت نخواهم شد.
ایرادهای فیلم های توقیفی باید حل شود
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درپاسخ به سوالی درباره وعده وزیر سابق ارشاد مبنی بر تعیین تکلیف فیلم های توقیفی به چه مرحله ای رسیده است؟ اظهار داشت: وزیربه شخصه تصمیم گیرنده درخصوص محصولات تولید شده فرهنگی نیست و آنچه مهم است اینکه مراحل و روال عادی بررسی فیلم ها توسط کمیته تعیین شده در حال طی شدن است.
صالحی ادامه داد: طبق آخرین اطلاع گزارش کمیته تعیین شده ، آماده است و چنانچه ایرادها و اعتراض ها رفع شده باشد، بطور یقین پس از اعلام رای نهایی، اکران فیلم ها مشکلی نخواهد داشت در غیر اینصورت برابر نظر کمیته مربوطه و قانون عمل خواهد شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اصلاحیه فیلمهای توقیفشده نیز گفت: باید به سرمایهگذاریهای انجام شده در تولید فیلمها احترام گذاشت لذا اجازه ندهیم که فیلمی تولید شود، اما امکان عرضه و اکران پیدا نکند.
صالحی اظهار داشت: تعداد فیلمهای توقیفی اندک است و طی این چهار سال به تعداد انگشتان یک دست نرسیده است.
به گفته وی میان مسیر شورای پروانه ساخت فیلمها و نمایش آنها نباید گسل باشد که فیلمی از مرحله ساخت عبور کرده اما در شورای نمایش بی پاسخ بماند.
وزیر خاطرنشان کرد: گفتوگوهایی انجام گرفته تا بتوان ساختارقابل اعتمادتری را برای رفع فاصله این دو شورا ایجاد کنیم.