گزارش امروز : آخرین نشست خبری رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال 96 در نخستین روز از هفته نکوداشت هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی برگزار شد.
اشرف بروجردی رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در آیین افتتاح نمایشگاه «هشتاد سال با کتابخانه ملی» اظهار کرد: کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران که سابقه هشتاد ساله دارد امروز به عنوان کتابخانه ای منحصر به فرد در غرب آسیا ست و می تواند یک فرصت استثنایی برای اهالی فرهنگ باشد.
او ادامه داد: این مجموعه منابع غنی و مکتوباتی را که صاحبان اندیشه این مرز و بوم از خود به یادگار گذاشته اند را پاسداری می کند. بعلاوه فرصتی به علاقمندان اختصاص داده تا بتوانند از منابع این مجموعه در راستای تبادل اندیشه ها استفاده کنند.
بروجردی با بیان اینکه کتابخانه ملی مرجعی برای تمام اندیشمندان است گفت: با وجود این خصیصه در کتابخانه ملی بر ما لازم است تا همواره در راستای ارتقاء این مجموعه تلاش کنیم.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از برنامه های هفته نکوداشت هشتادمین سالگرد کتابخانه ملی سخن گفت و ادامه داد: یکی از ویژگی های برگزاری این نکوداشت این است که دولت دوازدهم بتواند بخشی از اقدامات فرهنگی خود را در قالب این مراسم در معرض عموم جامعه و قضاوت اندیشمندان قرار دهد. این در حالی است که تلاش دولت یازدهم و دوازدهم در طول این مدت همواره در این بود که اهمیت این حوزه را به مردم بشناساند، به گونه ای که دیگران بتوانند به درستی از آن بهره برداری کنند.
او یکی از اقدامات انجام شده در این زمینه را جلوگیری از سرقت آثار و کتب خطی دانست و افزود: دولت تدبیر و امید با اختصاص 20 میلیارد اعتبار برای خرید کتب، جلوگیری از سرقت آن ها و بازگردانی این آثار به مخازن کتابخانه و بهرهمند کردن اندیشمندان از این منابع اقدامی بود که تا امروز بی سابقه بوده است.
بروجردی اضافه کرد: در حوزه اسناد با دستگاه هایی که تولید صنعت دارند رایزنی کردیم تا منابعی که وجود دارد به سازمان اسناد و مرکز آرشیو بازگشته و نگهداری شود.
بروجردی خاطرنشان کرد: علاوه بر این، تلاش هایی در حوزه زیرساختی کتابخانه ملی و مرکز آرشیو ملی ایران انجام شده است، همچنین به دنبال به روز رسانی هستیم و تلاش کرده ایم تا بتوانیم فضای امن خوبی را برای حفظ، نگهداری و جلوگیری از ضایعاتی که ممکن است وارد شود، ایجاد کنیم.
او ادامه داد: یکی از کارهایی که درصدد انجام آن هستیم رونمایی از سایت و اپلیکیشنی است که به تازگی در کتابخانه ملی راه اندازی شده و همچنین فهرست نویسی تمام منابع فارسی که در ایران و جهان وجود دارد. ما امروز به دنبال این هستیم که تمام منابع که به دست نویسندگان ایرانی در هرکجای دنیا نوشته شده را گرداوری و فهرست کنیم؛ اما ورود به این عرصه مستلزم عزم و اراده ملی و حرکت صاحبان اندیشه است.
بروجردی با بیان کارهای درنظر گرفته شده در هفته نکوداشت کتابخانه ملی اظهار کرد: در این راستا جشنی برگزار خواهد شد که سفیران کشورها و مقامات ارشد جمهوری اسلامی در آن حضور خواهند داشت و همچنین برای اولین بار رییس ایفلا خانم گلوریا پرز سالمرون به ایران خواهند آمد که حضور او فرصتی برای کتابداران و علاقمندان به حوزه کتاب و کتابداری خواهد بود.
او به دانشنامه ایران زمین اشاره کرد و گفت: این دانشنامه با مشارکت وزارت فرهنگ و ارتباطات صورت گرفته و تمامی منابع موجود و مرتبط با حوزه کتابداری در این دانشنامه فهرست شده و در روز چهارشنبه هفته جاری از آن رونمایی خواهد شد.
به گفته بروجردی، امروز هزارمین نفر تاریخ شفاهی خود را به کتابخانه ملی ارائه کرد، از این رو بنا داریم در بزرگداشت 80 سالگی کتابخانه ملی از افرادی که اسنادی را به این مجموعه داده اند طی مراسمی قدر دانی کنیم.
او اظهار امیدواری کرد که این موضوع به یک فرهنگ تبدیل شود و افرادی که کتاب یا سندی در اختیار دارند آنها را به کتابخانه ملی تحویل دهند زیرا آنها میراث متعلق به همه مردم هستند.
بروجردی همچنین به برخی برنامه های تدارک دیده شده به مناسبت برنامه های 80 سالگی تاسیس کتابخانه ملی که از 5 تا 9 اسفند ماه برگزار می شود، اشاره کرد و گفت: رونمایی از اپلیکیشن کتابخانه ملی، وب سایت سازمان اسناد، سخنرانی رییس ایفلا(رییس فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری) در جمع کتابداران، رونمایی از دانش نامه ایران زمین و «معجم المخطوطات العراقیه» و مراسم ثبت جامع التواریخ در حافظه جهانی یونسکو از جمله این برنامه ها است.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین به دیجیتال کردن منابع کتابخانه اشاره و اضافه کرد: یک نقیصه در کار وجود دارد که امیدواریم با همکاری دولت دوازهم به سمتی حرکت کنیم که همه منابع دیجیتال شده و به راحتی در اختیار عموم قرار گیرد.
بروجردی با بیان اینکه دبیرخانه کمیته ملی حافظه جهانی در کتابخانه ملی واقع است، گفت: در تلاش هستیم آثار منحصر به فرد ایران را ثبت جهانی کنیم. در این راستا کارگروه هایی هم شکل گرفته تا منابع را بر اساس استانداردهای یونسکو برای ثبت جهانی ارائه کنند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ادامه داد: هفت سال بود که ارتباطات فرهنگی 10 کشور عضو اکو قطع بود و علیرغم اینکه دبیرخانه کتابخانه های ملی در کتابخانه ملی بود، عملا کار تعطیل شده بود اما امسال برای اولین بار نشست کتابخانه های عضو اکو را با مدیریت کتابخانه ملی ایران در کشور تاجیکستان شاهد بودیم.
او راه اندازی یک سایت برای تبادل فرهنگی و مبادلات کتابخانه ای میان این 10 عضو اکو را از نتایج نشست یاد شده برشمرد.
بروجردی همچنین از ارتباط گسترده تر کتابخانه های بزرگ کشور (مهتاب) در آینده ای نزدیک خبر داد و گفت: تعامل با کتابخانه های بزرگ کشور از جمله کتابخانه های مجلس، آستان قدس رضوی و مرعشی نجفی می تواند به تبادل منابع و اطلاعات بیانجامد.
بروجردی در پاسخ به سوالی درباره خدمات کتابخانه ملی و ساعات فعالیت آن گفت: بر اساس قانون، این کتابخانه نهادی علمی، پژوهشی و خدماتی است که باید به مراجعان در هر سه حوزه خدمت ارائه کند.
او با بیان اینکه مراجعان می توانند در فضایی آرام در این کتابخانه به مطالعه بپردازند، افزود: این کتابخانه 24 ساعته به جز روزهای اول فروردین، عاشورا و بیست و یکم ماه مبارک رمضان فعالیت دارد.
مشاور رییس جمهور درباره برنامه در نظر گرفته شده برای ساختمان قدیم سازمان اسناد و کتابخانه ملی واقع در خیابان 30 تیر هم توضیح داد: تملیک این ساختمان در اختیار کتابخانه ملی است و در دوره هایی بخشی از آن در اختیار وزارت علوم و مجلس شورای اسلامی بود اما سال آینده این بخش ها به کتابخانه بازگردانده خواهد شد.
او گفت: مهمترین برنامه ای که برای ساختمان قدیم در نظر گرفته شده، انتقال بخشی از اسناد و کتابهای مرجع به آن برای دسترسی عموم مردم است.
بروجردی درباره برنامه های گلوریا پرز سالمرون رییس ایفلا در تهران هم که قرار است برای اولین بار صورت گیرد، توضیح داد: وی نشستی تخصصی را با کتابداران ایران و همچنین سفری به شیراز برای بازدید از کتابخانه ملی شعبه شیراز خواهد داشت.
او همچنین گفت: افرادی که اسناد و کتب خطی و ارزشمند در اختیار دارند در صورتی که تمایل به فروش داشته باشند سازمان اسناد و کتابخانه ملی آنها را خریداری می کند و از افرادی هم که تمایل به اهدای این اسناد دارند به روش های مختلف تقدیر و تجلیل می شود. زیرا دستیابی به این اسناد که میراث فرهنگی کشور به شمار می روند، بسیار دشوار است.
فریبرز خسروی معاون پژوهش و منابع دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی در ادامه این نشست گفت: یکی از وظایف کتابخانه ملی، حفظ میراث مکتوب است، از این رو طرح حافظه دیجیتال در دست اقدام است؛ طرحی که در آن قرار است اطلاعات واسپاری، پردازش و اطلاع رسانی شود.
خسروی با بیان اینکه از ابتدای فعالیت کتابخانه ملی، تولید اطلاعات به صورت کتاب بوده، افزود: امروزه کتابخانه های ملی سراسر دنیا به سمت تولید منابع دیجیتال رفته اند، به عبارتی اطلاعاتی در حال شکل گیری به شکل دیجیتال است.
او ادامه داد: حسب وظیفه باید تولیدات ایرانیان را گردآوری کنیم، این تولیدات شامل اسناد دستگاه ها و ادارات، وبسایت های طراحی شده و عکس های تولیدی است. همچنین باید زمینه های لازم سخت و نرم افزاری برای شروع طرح حافظه دیجیتال فراهم شود.
گفتنی است مظفر پاسدار شیرازی؛ مدیر کل حوزه ریاست، روابط عمومی و امور بینالملل سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ابتدای این نشست خاطر نشان کرد: همزمان با افتتاح نمایشگاه 80 سال با کتابخانه ملی که صبح امروز با حضور رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در ساختمان قدیم کتابخانه ملی در خیابان 30 تیر صورت گرفت، مراسمی هم به همین مناسبت در کتابخانه های دانشگاه تهران، آستان قدس رضوی، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، کتابخانه مجلس و 12 شعبه استانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی برپا شد.
انتهای پیام /////