گزارش امروز : سخنگوی وزارت بهداشت گفت: شرکت های متخلف تولید کننده اسنک که از مواد اولیه غیر مجاز استفاده کرده اند به دادگاه معرفی شد. وزارت بهداشت مجاز به اعلام نام آنها نیست و دادگاه باید نام آنها را اعلام کند.
ایرج حریرچی روز دوشنبه در نشست خبری با حضور خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اسنکهای تهیه شده از ذرت دامی بیان کرد: این محصولات با عنوان اسنک پف کرده باید شناخته شود و نباید از یک اسم تجاری برای این محصولات استفاده کرد.
وی گفت: ذرت برای مصرف دامی شامل سهمیه ارزی ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی شده، اما ذرتهای دیگر شامل این ارز نیست. این ذرت دامی از لحاظ شاخصهای بهداشتی و سلامت هیچ فرقی با ذرت معمولی ندارد، اما ممکن است میزان شکسته آن بیشتر باشد. تخلف این است که در صنایع غذایی اگر کسی خلاف قانون عمل کند، باید با اشد برخورد مواجه شود. این موضوع به دادگاه ارسال شده و از شرکتهای دیگر و محصولات بازار نمونه برداری شده و موضوع نگران کنندهای برای مردم در این زمینه وجود ندارد.
وی افزود: علت اینکه اسامی شرکتها اعلام نمیشود این است که وزارت بهداشت مجاز به این کار نیست و دادگاه باید این کار را انجام دهد.
حریرچی گفت: بر خلاف تصور عمومی در اکثر صنایع در آب و غذا، استانداردهای ما سخت گیرانهتر از برخی کشورهای اروپایی است. اصل بر مبنای درست کاری همه است و اگر کسی تولیدکننده غذاست را باید درست کار تلقی کنیم.
* 173 هزار پزشک در کشور
حریرچی درباره تعداد پزشکان و پرستاران در کشور افزود: تا آخر وقت اداری دیروز تعداد پزشکان عمومی، متخصص و دندانپزشکان فارغ التحصیل داخل و خارج و دارای شماره نظام پزشکی کشور به عدد 173 هزار و 130 نفر رسید و آخرین نفر فارغ التحصیل گروه پزشکی، روز گذشته شماره نظام پزشکی خود را دریافت کرد.
وی گفت: تعداد پزشکان عمومی و متخصص و دندانپزشکان فارغ التحصیل داخل و خارج و دارای شماره نظام پزشکی در سال 1356 برابر 13 هزار و 428 نفر بود که افراد فعال و ارائه کننده خدمت به مراتب کمتر و در حدود ده هزار نفر بود. در آن سالها هم قریب به 6 هزار پزشک از آسیای جنوبی نظیر پاکستان، بنگلادش و هند در کشور حضور داشتند و با وجود اینکه در سالهای بعد از انقلاب هم با موجی از مهاجرت گروه پزشکی مواجه بودیم، با برنامه ریزی و اقدامات وسیعی که بعد از انقلاب اسلامی صورت گرفت، در ابتدای سال 1395، تعداد 39 هزار و 398 متخصص و فوق تخصص، 42هزار و 422 پزشک عمومی و 26 هزار و 361 دندانپزشک عمومی و متخصص و در مجموع 108 هزار و181 نفر به صورت فعال در حال ارائه خدمت بودند.
وی ادامه داد: این افزایش بیش از ده برابری پزشکان کشور تاثیر بسیار زیادی در بهبود بسیار قابل توجه شاخصهای بهداشتی درمانی کشور در این 40 سال اخیر داشت که به تفصیل در چند هفته آینده شاخصهای مربوطه بیان خواهد شد.
* 78درصد پرستاران زن هستند
معاون وزیر بهداشت درباره تعداد پرستاران در کشور اظهار داشت: در حال حاضر در وزارت بهداشت، در مجموع 125 هزار و 369 کادر پرستاری شامل کارشناسان پرستاری و پرستاران دارای مدارک بالاتر، فارغ التحصیلان رشتههای اتاق عمل، هوشبری و نیز دارندگان مدارک بهیاری، کمک پرستاری و کمک بهیاری در حال فعالیت هستند که 90 هزار و 61 نفر از این تعداد پرستاران لیسانس و با مدرک بالاتر هستند. بانوان 78 درصد کادر پرستاری وزارت بهداشت و آقایان 22 درصد کادر پرستاری وزارت بهداشت را تشکیل میدهند. 53 درصد کادر پرستاری به صورت استخدام رسمی و پیمانی، 23 درصد در حال گذرندان دوره طرح و تعهدات و 24 درصد دیگر هم عمدتا به صورت شرکتی و قرارداد خرید خدمت مشغول به کار هستند.
حریرچی ادامه داد: در سال 97 تعداد پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی 10 هزار نفر، در مقطع کارشناسی ارشد 1320 نفر و در مقطع دکترای تخصصی110 نفر در 192 دانشکده پرستاری کشور در دانشگاههای دولتی و آزاد است.
* آمارهایی از دستاوردهای طرح تحول سلامت
سخنگوی وزارت بهداشت در مورد آخرین آمارهای مربوط به دستاوردهای طرح تحول سلامت نیز گفت: از اردیبهشت 93 تاکنون 35 میلیون و 500 هزار بیمار در بیمارستانهای دولتی بستری شده و از یارانههای مالی و تجهیزاتی و خدماتی طرح تحول سلامت استفاده کردند. در همین مدت اجرای طرح تحول سلامت بیش از دو میلیون و 100هزار زایمان طبیعی رایگان در بیمارستانهای دولتی سراسر کشور در جهت اجرای سیاستهای جمعیتی و حمایت مالی از مردم انجام شده است.
وی افزود: در همین 4.5 سال اجرای طرح تحول، دو میلیون و 700 هزار مترمربع فضای بستری بیمارستانی موجود بازسازی شد و 45هزار تخت بیمارستانی کشور با استفاده 100 درصدی از تولیدات داخلی به طور کامل نوسازی شد.
معاون وزیر بهداشت گفت: 2420 تخت مراقبتهای ویژه تامین و تحویل شد و 75 هزار و 500 قلم تجهیزات پزشکی سرمایهای برای بیمارستانهای موجود و جدیدالاحداث تامین شد و 131 هزار قلم تجهیزات هتلینگ در بیمارستانها مستقر شده است. 1800واحد اختصاصی زایمان (LDR) در 366 بیمارستان ساخته شد و 17 مرکز جدید درمان ناباروری با تمرکز بر مناطق محروم به ویژه در 6 استان فاقد مرکز (سیستان و بلوچستان، هرمزگان، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه بویر احمد، گلستان و لرستان) ایجاد شده است.
حریرچی بیان کرد: 250 پلی کلینیک تخصصی جدید شامل 6440 مطب در بخش دولتی ساخته و تجهیز شد و 125 بخش اورژانس در بیمارستانهای تروما و اصلی کشور ساخته شد و بخش اورژانس اکثر بیمارستانهای کشور نوسازی شد و 1500 تخت اورژانس جدید ایجاد شده و 180 بخش بستری اورژانس در سراسر کشور بهسازی و استانداردسازی شده است. 1300 تخت جدید بستری روانپزشکی و 15 بخش اورژانس روانپزشکی جدید نیز در بیمارستانها ایجاد شده است.
معاون وزیر بهداشت گفت: همچنین 39 پایگاه اورژانس هوایی ایجاد شده و 13 هزار و 79 بیمار و مصدوم طی 9022 سورت پروازی منتقل شدند. برنامه ملی درمان پیشرفته سکتههای قلبی به صورت شبانه روزی در 54 بیمارستان کشور در 24 شهر اجرا شده و در طی اجرای برنامه 35 هزار و400 نفر ازخدمت پیشرفته و حیات، باز کردن عروق قلبی با آنژیو گرافی بهره مند شدند و با اجرای برنامه ملی درمان پیشرفته سکتههای مغزی به صورت شبانه روزی در 55 بیمارستان کشور در 25 شهر 3520 نفر ازخدمت ترومبولیتیک تراپی و باز کردن عروق مغز بهره مند شدند.
*آخرین وضعیت آیت الله هاشمی شاهرودی
وی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت آیت الله هاشمی شاهرودی گفت: تا چند دقیقه پیش که از بیمارستان خبر داریم، ایشان در قید حیات هستند، اما حالشان بسیار وخیم است. این اخبار را از لحاظ اخلاقی باید خانواده فرد اعلام کند.
*بودجه سال آتی وزارت بهداشت
حریرچی در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره بودجه حوزه سلامت در سال ۹۸ اظهار داشت: مذاکرات متعددی درباره بودجه صورت گرفته است. درباره بودجه حوزه سلامت با توجه به توافقات قبلی سعی شده عنایت بیشتری انجام شود. در اولویتهای سازمان برنامه و بودجه، ادامه طرح تحول سلامت و خدمت رسانی در این حوزه اعلام شده است. برای اعلام رقم دقیق باید تا فردا صبح و تقدیم لایحه بودجه به مجلس صبر کرد. با توجه به شرایط کشور، تغییراتی در این زمینه اتفاق افتاده است. با وضعیت فعلی در بستههای موجود طرح تحول سلامت هیچ کوتاهی رخ نخواهد داد.
وی افزود: البته درباره بیمه سلامت نگرانیهایی وجود دارد، زیرا بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، بودجه این سازمان باید بر اساس سرانه حق بیمه محاسبه شود و متاسفانه از دولتهای گذشته بودجه بیمه سلامت به صورت خطی بسته شده است و هر سال بودجه نسبت به سال قبل مثل سایر دستگاهها رشد داشته است. مثلا با طرح تحول سلامت که ۱۰ میلیون نفر بیمه شده جدید اضافه شدند به همان نسبت حق بیمه پرداخت نشد. درباره بیمه شدگان روستایی نیز حق بیمه به صورت کامل پرداخت نمیشود و سازمان بیمه سلامت که پرداختهای آن با تاخیر مواجه شده و تعرفه ها با توجه به تورم و گرانیها پیش بینی میشود، رشد بودجه به این میزان پیش بینی نمیشود. الزام قانونی و تعیین تکلیف تعرفه سال بعد قبل از تعیین بودجه باید انجام شود.
*جمعیت تحت پوشش طرح پزشک خانواده
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره جمعیت تحت پوشش طرح پزشکی خانواده بیان کرد: تلقی برخی افراد از پزشک خانواده، مدل اجرا شده در فارس و مازندران است. در حال حاضر ۲۳ میلیون روستایی تحت پوشش این طرح است. همه روستاها بر اساس جمعیت یا پزشک خانواده مستقر دارند یا به صورت اقماری به آنها خدمت رسانی میشود. دو استان فارس و مازندران نیز تحت پوشش هستند. در حاشیه شهرها نیز نظام ارجاع و سطح بندی دو لایه اجرا شده است. تقریبا همه حاشیه نشینهای شهرها که حدود ۱۰ میلیون نفر هستند، مراقب سلامت دارند و این مراقبان، افراد را به پزشک خانواده ارجاع میدهند. مراقبها کارشناسان آموزش دیده از رشتههای مختلف هستند.
وی ادامه داد: در خیلی از شهرهای ۵۰ تا ۱۰۰ هزار نفر نیز سیستم مشابه حاشیه شهرها با حضور پزشکان بیشتری فراهم شده است. اگر بخواهیم به انواع مدلها بپردازیم میتوان گفت بیش از ۵۰ درصد افراد تحت پوشش هستند. مدل نهایی اجرای ۱۲ گام پزشکی خانواده است.
*برخورد با مدعیان طب سنتی
حریرچی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره میزان و نوع برخورد با مدعیان طب سنتی گفت: برخوردی که با همکاری قوه قضاییه و دستگاههای نظارتی طی ۲ سال اخیر شده در گذشته سابقه نداشته است. با افرادی که مدعی طب سنتی هستند و مجوز لازم را ندارند، حداکثر برخورد صورت میگیرد و در برخی موارد حتی برای بستن یک محل تا مقامهای بالای استانی و شهری صحبت کردیم.
وی افزود: برخوردهای قانونی لازم مثل پلمپ، معرفی به مراجع قضایی و غیره در این زمینه انجام میشود. بر اساس بررسیهای ما، متوسط نسخه افراد مدعی طب سنتی مبلغ ۱۵۰ هزار تومان است، در حالی که در کشورهای دیگر این نوع از طب برای کاهش هزینههاست. مردم خودشان متوجه این مسائل میشوند.
معاون وزیر بهداشت بیان کرد: در این زمینه دادگاه ویژه روحانیت نیز همکاری میکند.
*وضعیت مبلغ ۵۰۰ میلیون یورو
سخنگوی وزارت بهداشت درباره آخرین وضعیت مبلغ ۵۰۰ میلیون یورو گفت: تا دیروز بعد از ظهر از این پول چیزی به سازمان بیمه سلامت منتقل نشده و امیدواریم ۲ هزار و ۶۴۰ میلیارد تومان از این مبلغ طی امروز یا فردا به حساب این سازمان منتقل شود. از روسای سه قوه در این رابطه تشکر میکنیم و این مبلغ با موافقت مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی به سازمان بیمه سلامت داده میشود. بر اساس دستور صادر شده، این مبلغ برای دارو، تجهیزات پزشکی و سایر هزینههای سازمان بیمه سلامت است.
*تعداد سقط جنین قانونی در سال گذشته
سخنگوی وزارت بهداشت درباره سقط جنین بیان کرد: در سال گذشته کل مجوزی که برای سقط جنین صادر شده ۷ هزار مورد بوده و این موارد به صورت قطع و یقین مربوط به احتمال آسیب به مادر یا نوزاد بوده است. از یک میلیون و ۵۰۰ هزار زایمان در سال گذشته، فقط این تعداد مجوز صادر شده که همه این موارد را پزشکانی پیشنهاد کردند و پزشکی قانونی به عنوان یک ارگان مستقل همه را تایید کرده است.
وی افزود: سقط جنین غیرقانونی در کشور به روشهای مختلف انجام میشود و در این زمینه آمار ثبت شده وجود ندارد. هیچ آمار مستند و قطعی در این رابطه وجود ندارد و بر اساس تخمینهای مختلف که رسمی نیست میتوان گفت حدود ۲۰۰ هزار سقط اتفاق میافتد. در کشور ۸۰ میلیونی حتی در یک زیرزمین نیز ممکن است این کار انجام شود.
*سرطان در ایران نسبت به متوسط کشورهای مشابه پایینتر است
حریرچی درباره آمارهای مختلف درباره سرطان گفت: آماری درباره سرطان با عنوان بروز وجود دارد که این موضوع به موارد جدید سرطان ایجاد شده طی یک سال اشاره دارد. مورد دیگری با عنوان شیوع نیز وجود دارد. این ارقام نباید با هم اشتباه گرفته شود. همچنین یک رقم نسبت به جمعیت وجود دارد که موارد سرطان را به صد هزار نفر جمعیت میسنجند. تعداد سرطان در یک کشور ۸۰ میلیونی نسبت به یک کشور ۲ میلیونی بیشتر است. رقم دیگری نیز وجود دارد که بر اساس سن تعدیل شده محاسبه میشود. معاون وزیر بهداشت گفت: بهترین روش مقایسه سرطان در کشورها با یکدیگر روش ASR است. مثلا میگویند در یک کشور ۵۰ درصد مردم زیر ۳۰ سال و ۶ درصد بالای ۶۵ سال هستند. این میزان سرطان در کشور دیگری که ۳۰ درصد مردم زیر ۳۰ سال و ۱۷ درصد بالای ۶۵ سال باشند، بیشتر است. مهمترین عامل افزایش و شیوع و بروز سرطان، افزایش سن جمعیت است.
وی ادامه داد: میزان بروز و شیوع و درصد در صد هزار و عدد ASR سرطان در ایران نسبت به متوسط جهانی و نسبت به متوسط کشورهای مشابه پایینتر است، اما همانند سایر کشورها در حال افزایش است و مهمترین علت آن، افزایش سن است. علت دیگر به دلیل عادتها و فرهنگهایی مانند چاقی، عدم تحرک، مصرف چربی و قند زیاد، عدم مصرف سبزیجات و غیره است. به طور مثال سرطان پستان شایعترین سرطان در خانمها در اکثر کشورهاست و این نوع از سرطان علتهای اختصاصی دارد که مواردی مانند عدم ازدواج و عدم حاملگی منجر به فرزندآوری نیز در آن موثر است.
معاون وزیر بهداشت اظهار داشت: میزان رشد شیوع از بروز بیشتر است. زیرا درمانها موفقیت آمیزتر است و فرد مبتلا سالها زنده میماند. به کار بردن اصطلاح سونامی و غیره درباره سرطان درست نیست.
* اکثر داروهای مبتلایان به ام اس تولید داخل است
سخنگوی وزارت بهداشت درباره کمیاب شدن داروهای بیماران ام اس گفت: اکثر این داروها تولید داخل است و حتی درباره یکی دو مورد کاهش قیمت نیز اتفاق افتاد. از انجمنها انتظار میرود که در این زمینه مساعدت کرده و مشکلات را حل کنند.
اجتمام*9482 * 3063