گزارش امروز : محمد صالح طیب نیا مدیرعامل بنیاد آلا در همایش چالشهای نیکوکاری که ظهر امروز در سالن همایشهای رازی برگزار شد، با بیان اینکه مسأله خیر و فعالیتهای نیکوکارانه در ایران از صبغه تاریخی برخوردار است اظهار کرد: امروز چالشهای بیشماری در این حوزه داریم که میتوان آن را در چهار دسته طبقهبندی کرد، نخستین چالش به رابطه نهادهای دولتی با خیریهها و دوم فعالیتهای خود خیریهها، سوم رابطه خیریه ها با مخاطبان و در نهایت بسترهای اجتماعی ایران است.
به گزارش خبرنگار ما، طیب نیا بیان کرد:نهاد وقف در کشور بیش از ۱۲۰۰ سال فعال بوده و این نشان از کارآمدی این نهاد برای رفع آسیبهای اجتماعی است، مساجد، پلها، آب انبارها و حوزههای علمیه وقفی بوده اما این نهاد امروز کارآمدی لازم را دیگر ندارد. ما نتوانستیم این نهاد را به روز کرده و آن را مانند ترکیه متناسب با نیاز امروز کارآمد کنیم.
در ادامه رضا معممی مقدم مدیرکل اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز با اشاره به آیه ۱۷۷ سوره بقره اظهار کرد:این آیه در شأن کسانی است که کار خیر انجام میدهند.
وی افزود: خبر خوش و خیر که از سوی ریاست اوقاف به شما میدهم این است که نسبت به رفع چالشهای موجود در حوزه خیر تلاش کنیم. یکی از ماموریتهای ما استفاده از فرصتها و پشتیبانی مردم مؤمن از کارهای خیر است.
معممی مقدم بیان کرد:ما سازمان اوقاف و امور خیریه هستیم اما مجلس حدود و صغور قوانین را در امور خیریه باز نکرده است، لذا تلاش ما این است که ازبسترهای لازم برای همکاری سازمان و نهادهای مرتبط با امور خیریه فراهم کنیم.
وی ادامه داد : ما امین مردم بوده اما متولی پولهای مردم نیستیم ولی باید تلاش کنیم که از وقف برای نقش آفرینی در امنیت اجتماعی استفاده کنیم. باید در حوزه آسیبهای اجتماعی ببینیم چه نیازهایی داریم و با استفاده از آن عمل کرده و تلاش کنیم این نیازها را بر طرف کنیم.
این مدیر اوقاف یادآور شد: تلاش جدی داریم با مدیریت ریاست سازمان اوقاف و تلاشهای دیگر بتوانیم سدهای عدم همکاری در حوزه خیر را برداریم و درهای اوقاف باز کرده و خانههای مشارکت خیریه را در همه ادارات اوقاف تشکیل دهیم.
رضا درمان مدیرعامل جامعه باروری فرهنگی نیز مهمترین چالش داخلی خیریهها را دانایی دانست و گفت: در حوزهای مختلف مانند تأمین منابع مالی و انسانی و تأمین نیروهای داوطلب دچار چالش بوده و هنوز نتوانستیم این مسائل را حل کنیم.
وی افزود: در حوزه تولید محتوا دچار مشکل بوده و ادبیات مخصوص خود را نتوانستیم تدوین کنیم، در حوزه ظرفیت های قانونی بسیاری هنوز بسترهای قانونی را مطالعه نکردهاند، در یک کلمه باید دانایی خود را افزایش داده و با توانمندسازی نهادهای خیریه بتوانند بر نهادهای انتفاعی اعمال قدرت کنند.
درمان بیان کرد: باید در دانایی و توانمندی این جایگاه را برای خیریهها به وجود آوریم که ما مطالبه گر بوده و جایگاه درستی را برای خود تبیین کنیم.
فیروزه صابر مدیرعامل شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه نیز با بیان اینکه اگر بخواهیم توسعه اقتصادی در ایران را در نظر بگیریم باید سه ضلع بخش خصوصی دولت و جامعه مدنی را در نظر گرفت، بیان کرد: مباحث خیریه در ذیل جامعه مدنی تعریف میشود.
وی بیان کرد: بخش خصوصی ضعیف بوده و بخش جامعه مدنی نیز بسیار ضعیف است، بر اساس تجربهای که در مدل شبکه سازی داریم سه هدف را باید دنبال کنیم نخست توسعه ظرفیت اعضا مانند دانایی و درک بالا از سازمان خود و نحوه تأثیر گذاری بر جامعه و سازمانهای دیگر است و نکته دوم همگرایی و سوم کمک به تقویت و تحکیم این تشکل ها است.
وی یادآور شد: شبکه ملی ۱۳۲ عضو دارد و آنچه که مهم است باید باور داشته باشیم که این تشکلها میتوانند بسیار مفید باشند.
صابر تاکید کرد: تشکلهایی که دولت درست میکند پایدار نیست و این خود خیریهها هستند که باید در پی تشکل باشند دولت تنها میتواند کمک کند.
محمد علی کوزهگر قائم مقام مشارکتهای مردمی سازمان بهزیستی نیز در این نشست اظهار کرد: ما تفکر ملی نداشته و اغلب بخشی نگر هستیم.
وی افزود:گفتار نیک و پندار نیک و کردار نیز در چند هزار سال پیش هم ناظر بر صبغه کار خیر بوده و دین اسلام را گسترش داد.
کوزه گر ادامه داد: اسوه بخشندگی در دین اسلام مولای متقیان است که کار خیر را شبانه انجام میداد و بدون تبلیغات، ما نیاز به غرب و شرق نداریم در انجام کار خیر ما خود مدلهای ملی و دینی داریم.
وی بیان کرد: نباید از دولت انتظار داشت به کارخیر بپردازد این اشتباه است.
کوزه گر تأکید کرد:کار خیر نشان دهنده پذیرفتن مسئولیت اجتماعی است، کدام خیریه از کارخانههای خودروسازی مطالبه میکنند چرا سالانه بیست هزار کشته تحویل جامعه بدهند، اصلا چرا از این کارخانهها مسئولیت اجتماعی را طلب نمیکنند تا یتیم خانه و یا مرکز معلولیت راه بندازند.
وی بیان کرد: در داخل موسسات نیز بسیاری به نظارت درنمی آینند در حالیکه باید در اتاق شیشه ای زندگی کنند، اگرچه این موسسات زمانی بزرگ میشوند قدرت گرفته و از رانت استفاده میکنند.
وی افزود: انتظارات خیرین از دولت و بی اعتمادی به حاکمیت که چرخه غلطی همچون عدم اعتماد دولت به مردم را نیز ایجاد میکند و نشانه آن را در کرمانشاه دیدیم یکی از چالشهای خیریه است.
کوزه گر اضافه کرد : برخی از موسسات خیریه موسسات پولشویی و رانت شدهاند که این گناه داشته و چالشی برای خیریه است.
وی باشاره به تلاش وزارت کشور برای اخذ مجوز از وزارت کشور گفت: این کار نادرستی بوده و اگر مردم کمکی به بهزیستی و کمیته امداد میکنند به دلیل اعتمادی است که برای انجام کار مردم نسبت به این موسسات است و اگر قرار باشد مجوز از سوی وزارت کشور صادر شود دیگر چنین اعتمادی نمیشود.
انتهای پیام/