گزارش امروز : شمارش معکوس برای ساماندهی واحدهای صنعتی آلاینده و فاقد مجوز در پایتخت و سایر شهرهای استان تهران با تصویب ساماندهی 5 بافت صنعتی شهرستان پردیس در هیأت وزیران و تعیین تکلیف این واحدها تا 2 ماه آینده آغاز شده است.
به گزارش روابط عمومي سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران به نقل از “همشهري”، مسئولان شهرکهای صنعتی از ساماندهی همه این واحدها حداکثر تا پایان امسال خبر میدهند. قرار است با تأیید نهایی طرح وزارت صنعت، معدن و تجارت در هیأت دولت، 47 بافت صنعتی فعال در تهران ساماندهی شود. آمارها نشان میدهند در این ۴۷بافت صنعتی، ۲۲۵ هزار کارگر فعال هستند. به این ترتیب دستکم یک میلیون شهروند مقیم تهران و حومه تحت تأثیر اجرای این طرح قرار خواهند گرفت.
پاککردن لکههای صنعتی تهران
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: با توجه به شناسایی لکههای آلاینده صنعتی، طرح ساماندهی و شناسنامهدار کردن این واحدها را به کمیسیون زیربنایی دولت ارائه کردهایم تا فعالیت این واحدها در قالب دستهبندیهای مشخص بنا بر نوع صنایع و بهطور قانونمند ساماندهی شود.
محسن صالحینیا با اشاره به اینکه بر اساس دستهبندیهایی که بعداً اعلام خواهد شد، این واحدهای صنعتی موظف هستند تا مقررات زیست محیطی خود را بهروزرسانی کنند، افزود: این کار بر اساس نوع صنایع و میزان آلایندگي زیست محیطی انجام میشود و این واحدها موظف به رعایت برخی ضوابط یا انجام اقدامات اصلاحی مانند استاندارد سازی خروجی آلایندگی میشوند.
وي اضافه كرد: پراکندگی این بافتهای صنعتی در استان تهران متنوع است و با اجرای این طرح، لکههای صنعتی که طی سالهای مختلف در بافت مسکونی مستقر شدهاند، ساماندهی میشود. در واقع فعالیت این واحدها با رعایت ضوابط و مقررات مطابق با زمانبندیای که بعداً اعلام خواهد شد، قانونمند میشود.
رئيس هيأت مديره و مديرعامل سازمان صنايع كوچك و شهركهاي صنعتي ايران تأکید کرد که این طرح به کمیسیون تخصصی دولت ارائه و با ارائه طرحهای مختلف توسط مهندسان ذیربط، پس از رفت و برگشت و تصویب نهایی اجرایی میشود.
صالحینیا يادآور شد: این واحدها جزء صنوف و بنگاههای تولیدی هستند که به مرور زمان به بافت شهری متصل شده و هنوز بهرغم مشکلات سرمایه در گردش و ماشینآلات فعال هستند که با این ساماندهی، بسترهای مناسب برای تولید و اشتغالزایی مطابق ضوابط قانونی ایجاد خواهد شد.
ساماندهی تا پایان سال
مدیرعامل شركت شهرکهای صنعتی تهران نيز در گفتوگو با “همشهری” اظهار داشت: 47بافت صنعتی در سطح استان تهران پراکندهاند و تعداد زیادی از این واحدهای صنعتی بدون مجوز در کنار یکدیگر قرار گرفته و رشد کردهاند؛ البته در بین آنها واحدهای خیلی خوب و برند نیز وجود دارند که در کشور نمونهاند، اما برای دریافت مجوز کار و پروانه بهرهبرداری با مشکلات عدیدهای مواجه ميباشند.
به گفته صابر پرنیان، پیشبینی میشود با تصویب کلیات این طرح در هیأت دولت و مشخص شدن محدودهها، ساماندهی این بافتهای صنعتی تا پایان امسال انجام شود.
نحوه اجرای طرح
وي درباره جزئیات این طرح نيز تأکید کرد: بعد از مصوبه دولت، تکتک این واحدها را پایش و نحوه برخورد با این بافتها مشخص میشود.
مدیرعامل شركت شهرکهای صنعتی تهران با اشاره به اینکه ساماندهی این واحدها در چند محور صورت میگیرد، افزود: با توجه به نوع فعالیت و مباحث زیست محیطی، برخی از این واحدها باید به شهرکهای صنعتی مصوب دولتی انتقال داده شوند، زیرا این واحدها در کنار زیستگاههای انسانی قرار داشته و با رشد شهرها به مناطق مسکونی چسبیدهاند که باید برخی منتقل شده یا با کنترلهای لازم، مجوز فعالیت دریافت کرده و برخی نیز تخریب شوند.
طرح در چه مرحلهای است؟
پرنیان با اشاره به اینکه پرونده این واحدهای صنعتی به هیأت دولت رفته و در کمیسیون زیربنایی دولت درحال بررسی است، اضافه كرد: با تصویب هیأت دولت مبنی بر تبدیل این بافتها به شهرک صنعتی، اين شركت بر اساس نوع واحدهای استقرار یافته، رصد و پالایش لازم را انجام داده و این واحدها منتقل، کنترل آلودگی و یا تخریب میشوند.
او با اشاره به اینکه در مرحله نخست ساماندهی 5 بافت صنعتی شهرستان پردیس در کمیسیون زیربنایی دولت تصویب شده و این کار حداکثر تا 2 ماه آینده صورت میگیرد، ادامه داد: ساماندهی بقیه بافتهای صنعتی تهران در چارچوب یک طرح و بهصورت یکجا به دولت ارائه شده و طبق دستوری که معاون اول رئیس جمهوری به وزرای مربوط داده، با برگزاری جلسات بررسی این طرح، نتایج آن ابلاغ خواهد شد. از آن پس دستگاههای مجری اجازه شکلگیری بافتهای صنعتی غیرمجاز در استان تهران را نخواهند داد که با این روند تا پایان امسال همه بافتهای صنعتی غیرمجاز تهران ساماندهی میشود.
ساماندهی در چارچوب برنامه جامع و آمایش سرزمین تهران
مدیرعامل شركت شهرکهای صنعتی تهران با بیان اینکه ساماندهی این بافتهای صنعتی در ذیل برنامه جامع و آمایش سرزمین تهران صورت میگیرد، افزود: در این ساماندهی همه ملاحظات شهرسازی و آمایش سرزمیني استان تهران لحاظ شده است. وقتی به این واحدها پروانه شهرک خصوصی داده میشود، موظف هستند تا با تشکیل هیأت مدیره از بین خودشان نسبت به ساماندهی، ارائه مجوز ساخت و توسعه اقدام کنند.
به گفته پرنیان، با این ساماندهی، بافتهای صنعتی مذکور از قانون شهرداریها معاف شده و واحدهای شناسنامهدار میتوانند بهعنوان یک واحد صنعتی دارای مجوز بهدنبال تولید باشند.
او با بیان اینکه برخی از بافتهای صنعتی مانند 100 واحد صنعتی جاجرود در بستر رودخانهها فعالیت میکنند که باید حتماً انتقال داده شوند، گفت: نباید چنین بافت صنعتیای در بستر رودخانه شکل میگرفت و با این انتقال، ساماندهی و قانونمند کردن بنگاههای مذکور، رونق تولید و اشتغال فراهم میشود. در واقع این ساماندهی گام بلندی است که سالها مورد غفلت قرار گرفته و اکنون استاندار تهران این موضوع را پیگیری و در کارگروه زیربنایی دولت مطرح کرده است.
پراکندگی جغرافیایی بافتهای صنعتی
مدیرعامل شركت شهرکهای صنعتی تهران در مورد پراکندگی جغرافیایی این واحدها در سطح اين استان نيز اظهار داشت: اگرچه برخی از این واحدها در شرق و شمال شرق تهران نیز وجود دارند، اما بیشتر واحدهای صنعتی مذکور در غرب، جنوب، جنوب شرق و جنوب غرب تهران است. مثلاً در شهرستان پردیس 5 بافت صنعتی با حدود 9 هزار واحد صنفی، صنعتی و میزان اشتغال 75 هزار نفر وجود دارد. همچنین 5 واحد در شهرستان قدس، 4 واحد در شهرستان ورامین، شهر ری و سایر مناطق اطراف استان پراکنده و جمعاً 225 هزار نفر در این واحدها مشغول به کار هستند.