گزارش امروز: معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: به دلیل اهمیت موضوعات مربوط به عدالت جنسیتی و ضرورت اصلاح قوانین باید تلاش کنیم با مشارکت در انتخابات آینده، افرادی به مجلس راه یابند که به این اصلاحات اعتقاد داشته باشند.
به گزارش خبرنگار ما؛ معصومه ابتکار روز یکشنبه در نشست خبری که به مناسبت بزرگداشت مقام زن و روز مادر در دفتر معاونت برگزار شد، مهمترین و اصلی ترین محور و برنامه کاری معاونت امور زنان را برقراری عدالت جنسیتی عنوان کرد و افزود: بحث عدالت جنسیتی از تکالیف اسناد بالادستی، سیاست های ابلاغی و تخصصی رئیس جمهوری و قانون برنامه ششم است که از لحاظ مفهومی از مبانی و مفاهیم دینی و صراحت قرآن کریم تبیین و تدوین شده زیرا براساس این مبانی دینی، برتری انسان ها در میزان تقوای آنان است نه جنسیت و قومیت و نژاد و اسلام تبعیض را برنمی تابد.
ابتکار در این نشست تحقق عدالت جنسیتی را مهمترین مسئولیت این معاونت اعلام کرد و گفت: این مفهوم برگرفته از تعالیم متعالی دین اسلام است.
وی با اشاره به آیه ۱۳ سوره حجرات که میفرماید: «یَا أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاکُمْ مِنْ ذَکَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاکُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاکُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ خَبِیرٌ؛ اى مردم ما شما را از مرد و زنى آفریدیم و شما را ملت ملت و قبیله قبیله گردانیدیم تا با یکدیگر شناسایى متقابل حاصل کنید در حقیقت ارجمندترین شما نزد خدا پرهیزگارترین شماست، بى تردید خداوند داناى آگاه است»، گفت: براساس این آیه، جنسیت، قومیت و نژاد، نشانی از برتری نیست و برتری انسانها در میزان تقرب آنها به خداوند است.
وی با اشاره به تلاشهای برخی از افراد برای انتساب سند برابری جنسیتی به اسناد خارجی، گفت: قوانین ما برگرفته از فرهنگ دینی خودمان است، اما هرگز استفاده از تجارب انسانی و عبرتهای سایر جوامع را انکار نمیکنیم.
ابتکار به تعریف شاخصهای جنسیتی و ارسال این شاخصها برای تمامی وزارتخانهها بهمنظور اجرا نیز اشاره و بیان کرد: سند برابری جنسیتی هر استان با توجه به ویژگیهای استانها تدوین شده است. تاکنون سند ۲۲ استان تدوین شده و امیدواریم تا انتهای سال سند همه استانها تدوین شود.
وی به رونمایی از «شناسنامه شاخصهای عدالت جنسیتی در جمهوری اسلامی ایران» نیز اشاره کرد و گفت: نحوه سنجش عدالت جنسیتی در هر مورد در این شناسنامه به خوبی تدوین شده است. در حال راهاندازی سامانه رصد و پایش عدالت جنسیتی نیز هستیم که امیدواریم تا انتهای سال محقق شود.
معاون امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری از رو به رشد بودن انتصاب بانوان در سمتهای مدیریتی نیز سخن گفت و افزود: این آمار به ۲۰ درصد رسیده و امیدواریم تا پایان دولت به بیش از ۳۰ درصد برسد.
وی ادامه داد: برای تحقق عدالت جنسیتی شورای فقهی ـ حقوقی معاونت، قوانین موجود را رصد و ۱۰ لایحه را مطرح کرد که پنج لایحه آن به دولت رفته است. جلساتی نیز با همکاری دانشگاه مفید در قم برای بررسی مباحث فقهی برگزار کردهایم که این نشستها ادامه پیدا خواهد کرد.
ابتکار اضافه کرد: روز گذشته در کمیسیون لوایح دولت، مسئله اصلاح قانون سن ازدواج مطرح شد. تأکید معاونت این است که هرگونه مجوز ازدواج برای ازدواج دختران زیر ۱۳ سال باید ممنوع شود و من امیدوارم که ظرف همین هفته خبرهای خوبی در این خصوص بشنویم. کودک همسری در شأن دختران ایرانی نیست و با اقتضائات سلامت روانی و جسمانی کودکان مغایرت دارد.
وی اظهار امیدواری کرد افرادی وارد مجلس آینده شوند که به اصلاحات قوانینی مانند سن ازدواج اعتقاد داشته باشند.
ارائه گزارش روند تحولات زنان در جمهوری اسلامی ایران طی ۲۵ سال اخیر به اجلاس منطقهای و بینالمللی پکن با عنوان پکن + ۲۵ ، توانافزایی زنان در حوزه اقتصادی از جمله توانافزایی ۱۲ هزار زن سرپرست خانواده با همکاری وزارت کار و وزارت کشور، اشتغالزایی بانوان روستایی با تولید محصولات استاندارد و کاهش استفاده از کود در تولید محصولات، حمایت از تعاونیها و حمایت از بومگردی از دیگر اقداماتی بود که ابتکار از اجرای آنها خبر داد و گفت: حمایت از دختران جوان فعال در استارتاپها نیز در دستور کار معاونت قرار دارد.
سند ارتقای زنان در ۲۲ استان رونمایی شد
ابتکار درباره عملکرد معاونت امور زنان در یکسال گذشته گفت: از ابتدای دولت دوازدهم که ستاد ملی زن و خانواده تشکیل شد، شاخص های عدالت جنسیتی را که پیش از این مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته بود، براساس اطلس وضعیت زن و خانواده در راس امور قرار گرفت و ۱۷۹ شاخص عدالت جنسیتی برای دستگاه و وزارتخانه ها ابلاغ شد. نمونه آن در حوزه ورزش، بحث عدالت در دسترسی به فضای ورزشی برای دختران است حتی برای ورزش های قهرمانی.
وی ادامه داد: مرحله بعد از ابلاغ این شاخص ها، تدوین سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده در استان ها بود که برای هر استان بر اساس شرایط جغرافیایی و اطلس وضعیت زنان هر استان سندی را آماده کردیم و طی ۲۲ سفر استانی سند ارتقای وضعیت زنان در ۲۲ استان رونمایی شد.
این مقام مسئول توضیح داد: با تقسیم کار بین دستگاهی می توان در هشت محور شاخص های عدالت جنسیتی که عبارتند است از آموزش، بهداشت، ورزش، مشارکت اقتصادی، سیاسی، امنیت و خانواده به وضعیت مطلوبی دست یافت. با همکاری سایر استان ها امیدواریم تا پایان سال شاهد رونمایی سند در سایر استان ها باشیم.
انتصاب مدیران زن به بیش از ۲۰ درصد رسیده است
ابتکار در بخشی دیگر از این نشست خبری، به انتصاب زنان در پست های مدیریتی اشاره کرد و گفت: این انتصاب رو به افزایش و رشد است و از ۱۳.۶ درصدی که از ابتدای دولت دوازدهم شروع کردیم به بالاتر از ۲۰ درصد رسیده است. امیدواریم تا پایان دولت دوازدهم به همان وعده ۳۰ درصد برسد. این انتصاب ها را در استان ها در ۱۳ معاون استاندار زن شاهد هستیم.
وی ادامه داد: همچنین گزارشی را برای اجلاس منطقه ای و بین المللی پکن با عنوان برنامه ۲۵ آماده کردیم که گزارش وضعیت ۲۵ سال اخیر جمهوری اسلامی ایران است. این گزارش بر اساس چارچوب زنان و بهداشت، زنان و آموزش، خشونت علیه زنان، زنان و اقتصاد، زنان و فقر، زنان و قدرت و تصمیم گیری، سازکارهای پیشرفت زنان، زنان و حقوق بشر و زنان و محیط زیست تهیه و تنظیم شده است.
۱۲ هزار زن در حوزه اقتصادی توان افزایی شده اند
معاون رئیس جمهوری یکی دیگر از محورهای فعالیت معاونت را توان افزایی زنان در حوزه های اقتصادی عنوان و خاطرنشان کرد: در این محور، چند گروه مخاطب اعم از زنان سرپرست خانوار داریم که اکنون دو برنامه با همکاری وزارت کار و وزارت کشور برای توان افزایی زنان سرپرست خانوار در حال اجرا است که ۱۲ هزار نفر را در برمی گیرد.
وی ادامه داد: در کنار این، تلاش کردیم با گروه های تسهیلگر به زنان روستایی تولید محصولات استاندارد و کاهش مصرف کود و سم را آموزش دهیم که ۱۴۰ محصول گواهی شده ماحصل این روند است. حمایت از صندوق های خرد و تعاونی ها هم برای حمایت از زنان روستایی در دستور کار قرار گرفته است. امسال با کمک جهاد کشاورزی، بوم گردی و حمایت از تولیدات داروهای گیاهی را هم به این کار اضافه کرده ایم.
معاون رئیس جمهوری یادآور شد: حمایت از دختران جوان، استارتاپ ها و فعالیت هایی که در حوزه های فناوری های نوین شکل می گیرد را هم در دستور کار قرار دادیم. ضمن این که توان افزایی سازمان های مردم نهاد در حوزه زنان را با هفت دوره چهار روزه انجام دادیم که طی آن ۱۳۰۰ تشکل آموزش دیدند.
سینما نقش بی بدیلی بر ارتقای جایگاه خانواده دارد
ابتکار درباره این سازمان های مردم نهاد، از رونمایی مستندهای مربوط به سازمان های مردم نهادی که بیش از دهها سال در حال فعالیت هستند خبر داد و گفت: این مستندها مربوط پنج سازمان مردم نهاد دارالاکرام با ۷۰ سال سابقه کار، انجمن زنان ارمنی (هایگین) با ۵۰ سال سابقه، تعاونی نجم و فعالیت های مرحومه اعظم طالقانی، خیریه عصمتیه و زنان زرتشتی ایران است که معاونت در نظر دارد این کار را برای سایر سازمان های مردم نهاد پیاده کند.
وی به فعال شدن کارگروه هنر و سینما معاونت اشاره کرد و گفت: این طرح دو بخش دارد که بخشی در تعامل با وزارت ارشاد و بخشی دیگر در تعامل با مردم است که می توانند با تماشای فیلم نظر خود را درباره جایگاه خانواده در فیلم ها برای پرتال معاونت در میان بگذارند زیرا معتقدیم سینما و هنر نقش بی بدیلی در کیفیت و ارتقای جایگاه خانواده دارد.
معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده یادآور شد: شاخص های خانواده یعنی سنجیدن وضعیت خانواده، اشتغال، سفر و غیره هم از محورهای معاونت است که این شاخص ها با ۱۰ محور براساس مشورت روانشناسان، جامعه شناسان و کارشناسان تهیه و تدوین شده تا وضعیت خانواده را بسنجیم.
وی ادامه داد: طرح گفت وگوی ملی خانواده هم در دو سال اخیر در ۵۸ شهر در ۳۱ استان اجرا شده است. حاصل آن هم دو گزارش با عناوین واکاوی مهمترین مسائل اجتماعی از زاویه خانواده و دیگری بحث گفت و گوی ملی خانواده است تا با بهره گیری از آن چالش های خانواده را رفع کنیم.