به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، نشست خبری دوازدهمین دوره نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی و تست و آزمون پیشرفته ایران ساخت در 19آذرماه 1403 در محل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.
رضا بخشیآنی، معاون توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی در این نشست طی سخنانی گفت: امسال دوازدهمین نمایشگاه تخصصی تجهیزات و مواد آزمایشگاه و تست و آزمون پیشرفته ایران ساخت را با کمک وزارت علوم و معاونت علمی برگزار میکنیم. این نمایشگاه در تاریخ ۲۳لغایت ۲۶آذر ماه ۱۴۰۳ در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران سالن های میلاد و خلیج فارس برگزار می شود. در این دوره از برگزاری نمایشگاه ۲۷۸شرکت دانش بنیان و فناور تولیدکننده تجهیزات آزمایشگاهی حضور خواهند داشت.
وی ادامه داد: این نمایشگاه با هدف تسهیل و تجهیز مراکز پژوهشی و تحقیقاتی کشور جهت دریافت تجهیزات پیشرفته و انجام آزمایشات و تحقیقات این مراکز طراحی شد، طی یازده دوره که برگزار شد، در سطح تجهیز مراکز علمی و تحقیقاتی رشد خیلی خوبی داشته ایم، با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امروز بخش مهم و قابل توجهی از نیاز تحقیقاتی دانشگاهها از طریق این نمایشگاه و شرکتهای دانشبنیان و فناور بر طرف شده است و نیاز ارزی کشور به واردات را کاهش داده است.
به گفته او، در دوره دوازدهم بیش از دههزار محصول فناور و دانش بنیان عرضه می شود، تعداد محصولات و تجهیزات جانبی عرضه شده در نمایشگاه بیش از ۱۰۰۸۵ مدل محصول است، همچنین ایجاد و پایداری سازی اشتغال قریب به ۷۲۰۰ نفر که عمده آنها افراد تحصیلکرده هستند و رشد بیست درصدی محصولات دانشبنیان را شاهد هستیم.
معاون توسعه اقتصاد دانشبنیان با بیان اینکه بیش از هزار نفر از مهندسین و نخبگان در غرفهها برای معرفی محصولات حضور دارند، افزود: نمایشگاه ایران ساخت، فرصت خوبی برای نخبگان، فناوران و اساتید دانشگاهها است که با حضور خود در نمایشگاه هم با دستاوردهای شرکتهای دانشبنیان آشنا شوند وهم توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان را مشاهده کنند.
وی در خصوص حمایتهای معاونت افزود: معاونت علمی، بخشی از هزینه خرید محصولات دانش بنیان را برای مراکز آموزشی و تحقیقاتی را تامین می کند، و به صورت میانگین 30 درصد یارانه خرید به مراکز علمی و تحقیقاتی کشور را می پردازد.
بخشی آنی همچنین خاطرنشان کرد: تعداد 11 محصول برای رونمایی در نظر گرفته شده است و این محصولات مراحل تست و استفاده سازی آن انجام شده است و از آن جمله می توان به سامانه رادیو گرافی، دوربین فراطیفی و سامانه جراحی هوشمند شبیه ساز ( طی آن خیلی از خطاها و اشتباهات پزشکی برطرف خواهد شد) اشاره کرد.
وی در خصوص خدمات پس از فروش شرکت های دانش بنیان گفت: 30 درصد یارانه خرید تجهیزات از نمایشگاه ایران ساخت مشروط به ارائه خدمات پس از فروش است، بنابراین، ما از طریق کارگزاران و صندوق های پژوهش و فناوری تضامین لازم را برای ارائه خدمات پس از فروش از شرکت ها دریافت می کنیم اگر شرکتی تعهدات خود را در بحث فروش و خدمات و تعمیرات انجام ندهد، آن تضامین از جهت حقوقی و قانونی به اجرا گذاشته می شود.
وی ادامه داد: تاکید بیشتر در دوره دوازدهم به حوزه تجهیزات تست و آزمون پیشرفته، جهت گسترش بازار شرکت ها به بخش صنعت و توسعه بازار صادراتی است. فروش یازده دوره قبلی بیشتر از ۱۹۹۴ میلیارد تومان با ۳۵ درصد حمایت معاونت بوده است.
به گفته او، امسال بحث صادرات برای اولین بار در نمایشگاه و به صورتی آزمایشی هم کلید می خورد و هشت هیات خارجی از کشورهای همسایه اعم از ازبکستان، ارمنستان،عراق، ترکیه، عمان، روسیه، افغانستان و ترکمنستان از نمایشگاه بازدید خواهند کرد.
گروهبندی نمایشگاه بر اساس گروههای کالایی در ۱۴ حوزه
رئیس نمایشگاه ایران ساخت در خصوص گروه بندی نمایشگاه بر اساس گروه های کالایی گفت: نفت، کار و پتروشیمی، برق، الکترونیک، نرم افزار و شبیه ساز، عمران و ساختمان، مکانیک، شیمی و متالوژی، کشاورزی و محیط زیست، فیزیک پایه، تجهیزات عمومی و آزمایشگاهی، تجهیزات و ماشین آلات در حوزه فناوری های راهبردی، مهندسی پزشکی و زیست مواد، مواد آزمایشگاه، تجهیزات آموزشی با فناوری مناسب، تجهیزات حوزه تست و آزمون صنعتی و ارائه کنندگان خدمات کالیبراسیون از گروه بندی های کالایی ما در نمایشگاه هستند.
وی همچنین بر شیوه حمایت معاونت از فروش محصولات دانشبنیان هم اشاره کرد و گفت: پرداخت بخشی از هزینه خرید مراکز علمی و پژوهشی دولتی بر اساس سطح بندی محصولات، سطح اول ۴۰ درصد، سطح دوم ۲۵درصد، سطح سوم ۱۰ درصد. (سطح بندی بر اساس سطح ذاتی فناوری و میزان داخلی سازی محصولات انجام می شود). همچنین تسهیل در ارائه لیزینگ و برنامهریزی جهت استفاده از ظرفیت های موجود در قانون جهش تولید مانند اعتبار مالیاتی به منظور گسترش بازار بخش صنعت از دیگر برنامههای حمایتی معاونت است.
او ادامه داد: ما امسال همچون سال های گذشته تسهیلات اعتبار مالیاتی را داریم و علاوه بر آن ما برای اولین بار با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی بحث لیزینگ خرید تجهیزات برای بخش صنعت را هم در دستور کار خود داریم. بنابراین، علاوه بر بخش تحقیقاتی و علمی، شرکتهای صنعتی هم می توانند از ساز و کار لیزینگ برای خرید تجهیزات شرکتهای دانشبنیان استفاده کنند، این سیاستی است که معاون علمی از ابتدای حضور در این مسئولیت، اتخاذ کردند و می کوشیم مارکت و بازار شرکتهای دانشبنیان را با این ساز و کار توسعه دهیم تا علاوه بر مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی، مجموعه های صنعتی هم مشارکت کرده و بتوانند از این تجهیزات استفاده کنند. همه مدیران و فعالان بخش صنعت هم امسال برای بازدید از نمایشگاه دعوت شده اند. و امیدواریم در پنل های که داریم قراردادهای خرید تجهیزات شرکت های دانشبنیان را با مدیران بخش صنعت را منعقد کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود بر رویدادهای نمایشگاه هم متمرکز شد و گفت: رونمایی از ۱۱محصول فناورانه، میزبانی هیئت های خارجی، برنامه ریزی جهت برگزاری نشست های B2B در زمان برگزاری نمایشگاه با هیئت های خارجی، برگزاری چهارمین دوره جایزه طراحی ایران همزمان با نمایشگاه، برگزاری کارگاه های آموزشی برای شرکت کنندگان در نمایشگاه با عناوین: برندسازی محصولات برای بازاریابی بین المللی، تبادل مالی، بین المللی با متدولوژی نوین و استراتژی توسعه کسب و کار برای شرکتهای دانشبنیان در مسیر جهانی شدن از رویدادهای جانبی این نمایشگاه است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: تلاش ما بر این است که با ساز و کار لیزینگ فروش داخل را افزایش دهیم و با ساز و کار حضور هیأتهای خارجی بحث افزایش صادرات را داشته باشیم.