گزارش امروز : مراسم اختتامیه چهارمین دوره جشنواره اعضای هیأت علمی دانشگاههای کشور با عنوان نشان دهخدا عصر امروز ۲۹ آبان درسالن جابربن حیان دانشگاه مدرس با حضور نیکنام حسینی پور مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب، مسعود کوثری دبیر جشنواره نشان دهخدا و جمعی از اساتید دانشگاه برگزار شد.
به گزارش خبر نگارما در این مراسم مسعود کوثری، مدیر انتشارات علمی ـ فرهنگی با بیان اینکه امسال مانند سالهای گذشته اقدام به جمعآوری آثار از سوی دبیرخانه کردیم گفت : از میان هزاران اثر ۹۳۳ عنوان در حوزه علوم انسانی از مهر سال ۹۶ تا مهر ۹۷ منتشر شد.
وی افزود: از میان آمار اعلام شده ۵۷۵ اثرکه با شرایط جشنواره دهخدا همخوانی داشت توسط اساتید دانشگاه نگارش شده بود که آمار نشان میدهد از میان ۵۷۵ اثر طی سه دوره داوری ۶۲ اثر به مرحله نهایی راه یافتند که در این دوره شاهد ۱۹۰ داوری بودیم.
به گفته کوثری از میان ۶۲ اثری که به مرحله نهایی راه یافتند سه اثر برگزیده شدند که مربوط به حوزههای ادبیات فارسی، روانشناسی و مدیریت هستند.
مدیر انتشارات علمی فرهنگی با بیان اینکه ۱۳ اثر در حوزههای علوم انسانی رتبه شایسته تقدیر را از آن خود کردند، گفت : متاسفانه امسال در حوزه حقوق اثر برگزیده یا شایسته تقدیر را نداشتیم؛ اما امروز ۱۷ جایزه اعطا میشود که سه اثر در میان آثار برگزیده شده و ۱۳ اثر شایسته تقدیر خواهند بود؛ ضمن اینکه ازیک استاد نیز در بخش قلم برتر تجلیل میشود.
وی در خصوص تازگیهای جشنواره گفت : امسال کتاب نقد آثار دورههای پیشین منتشر شده است و قرار است از سوی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، خانه کتاب و ارشاد استان تهران حوالههایی به ناشران اختصاص یابد تا کتابهای برگزیدگان خریداری شده و در کتابخانهها توزیع شود.
در ادامه این مراسم منصور لاریجانی عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع) با اشاره به حدیثی از امام علی (ع) که فرمود؛ علم دو نوع است، علم مسموع و مطبوع گفت : علم مسموع علمی است که از طریق گوش انسان آن را تحصیل میکند. علم تجربی و زمینی و بیرونی نیز گفته میشود. اما علم مطبوع از طبع میآید که ما به این مشغولیم. علمی که در درون ما طبع شده است. اگر آن علم نباشد علم بیرونی یا مسموع هیچ نفعی به انسان نمیرساند.
به گفته این استاد دانشگاه انسان به هیچ وجه دنبال مجهول مطلق نمیرود چرا که عدم است و عدم وجود ندارد که انسان در پی آن باشد. بنابراین اگر در پی چیزی میرویم در طبع انسان وجود دارد.
لاریجانی با بیان اینکه علوم طبیعی با همه شاخههایش علوم انسانی با همه شعباتش در خارج وجود ندارد مگر اینکه زلفش به علم مطبوع گره خورده باشد، گفت: انسان هر چه هست فهرستی از حقایق ۷ اقلیم است. عالم ما چیزی در برابر سایر عوالم نیست و هیچ مکتبی به اندازه اسلام انسان را نشناخته است. بنابراین انسان شناسی را باید در مکتب اسلامی و ایرانی خودمان جستجو کنیم.
احمد مسجدجامعی نیز در این مراسم با اشاره به آمارهایی که مدیرعامل انتشارات علمی فرهنگی در ابتدای مراسم اعلام کرده بود، تاکید کرد و گفت: آمارهای اعلام شده قابل دقت است. بیان شد در مرحله بررسی هزار کتاب مورد توجه بود. معنای این حرف را اگر بخواهیم در وضعیت کنونی بررسی کنیم بنا به گزارشهایی که خانه کتاب ارائه میکند باید عنوان داشت که بیش از ۸۰ هزار عنوان کتاب منتشر شده داریم یعنی از هر ۸۰ کتاب یک کتاب توانسته در این جشنواره به مرحله داوری راه یابد.
اما در بخش دیگری از گزارش اعلام شد در رشته حقوق هیچ کتابی حائز رتبه نشده است. در حالی که رشته حقوق متفاوت است و نخستین انتشارات دانشگاهی ما در این رشته از آن مرحوم حسن امامی بود. حقوق از رشتههایی است که به همه حوزهها مربوط است اما متاسفانه در این رشته با این سابقه طولانی اثری عرضه نشده است.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه گرفتار کمیت زدگی شدهایم، توضیح داد: در حال حاضر در حوزه نشر اینگونه هستیم. چرا که پیش از انقلاب ۳۰۰ ناشر داشتیم اما آماری که خانه کتاب ارائه میدهد نشان از آن دارد که از بین حدود ۱۵ هزار ناشر تنها یک دهمشان فعالند؛ در واقع این ناشران فعال طی ۵ سال گذشته بیش از ۵ کتاب عرضه کردند. همین آمار رادر حوزه کتابفروشیها هم ببینید. آمار نشان میدهد تعداد کتابفروشیهایمان یک سوم تعداد ناشران است. این در حالی است که در همه جای دنیا این آمار معکوس است.
این فعال فرهنگی ضمن اشاره به خبرگزاریهای فعال در کشور قیاسی میان ایران و خارج از کشور کرد و گفت: ۲۷ خبرگزاری تخصصی در کشور داریم اما تعداد خبرگزاریهای اتحادیه اروپا از تعداد خبرگزاریهای ما بیشتر است.و من احتمال میدهم درباره مقالات علمی، دانشجویان، پایاننامهها، دانشجویان مقطع دکترا نیز اینگونه باشد. بنابراین باید به این مسئله پرداخته شود.
وی در با بیان اینکه باید بررسی کنیم که چقدر از کتابهای افراد برگزیده ما ظرفیت جهانی شدن پیدا کرده است، گفت: در مقابل باید بررسی کنیم چقدر از علوم فرهنگی ما به فرهنگ تبدیل شده است و چقدر توانستهایم علوم فرهگنی را از انزوا خارج کرده و در عرصه عمومی آن را عرضه کنیم. ما در انتخاب آثار باید شاخصهایی را وارد کنیم و متناسب با زمان این شاخصها را تغییر دهیم. زیرا میزان ارجاع به یک کتاب میتواند به عنوان شاخص مطرح شود.
گفتنی است؛ قلم برتر این دوره جشنواره نشان دهخدا به احمد سمیعی گیلانی اختصاص یافت.
اسامی برگزیدگان به این شرح است:حسن جوادی، علیاصغر پورعزت، میریعقوب سیدرضایی، عباس بازرگان هرندی، مقصود فراستخواه و شایستگان تقدیر عبارتند از: خلیل پروینی، هومن ناظمیان، شهرام جلیلیان، علی رجبلو، آرمین امیر، داود سیرحی، فاطمه فهیمنیا، سپیده فهیمیفر، سهیلا شهشهانی، سیدمحمدهادی گرامی، علی فتحی، مسعود اسماعیلی، حسین بیرشک، منوچهر محمدی، اسماعیل منصوریلاریجانی، تقدیر شد.
خبر نگار : معصومه بیات
انتهای پیام ///////